Spiralen plaatsen

Informatie over de spiraalplaatsing door verloskundige

 

 Sinds september 2014 zijn verloskundigen bevoegd en bekwaam om spiralen te plaatsen; het hormoonspiraal (mirena/kyleena) en het koperspiraal (meestal T-safe). Vanaf 2015 plaatst Kelly Peerdeman al spiraaltjes. En vanaf januari 2020 is dit ook mogelijk zijn bij de Koggemeer.

 

Spiraaltjes worden geplaatst vanaf 10 – 12 weken na de bevalling, waarbij bij borstvoeding het liefst 12 weken aangehouden wordt.

 

Als je komt voor een spiraalplaatsing bij onze praktijk, dan zien wij je graag voorafgaand aan de plaatsing voor een intakegesprek. Dit kan eventueel gecombineerd worden met een nacontrole. Na dit gesprek krijg je van de verloskundige een recept mee om het spiraal op te halen bij de apotheek. Vergeet deze niet mee te nemen als je voor plaatsing komt. De spiraaltjes hebben wij niet op voorraad!

 

Soorten spiralen

Mirena Kyleena T-safe
Werkingsduur 5 jaar 5 jaar 10 jaar
Kosten (indien niet vergoed door verzekering) Ongeveer € 150 Ongeveer € 150 €69
Hormonen Ja, 20 µg/24 uur Ja, 12 µg/24 uur Nee
Menstruatie 20% van de vrouwen heeft geen menstruatie, de anderen minder. 10% van de vrouwen heeft geen menstruatie, redelijk normale cyclus Eigen cyclus, gemiddeld ½ dag per maand langere menstruatie
Bestellen Via recept verloskundige Via recept verloskundige Via recept (bij aanvullende verz.) of via T-safe.nl
Mag met Borstvoeding Ja Ja Ja
Afmetingen 32 x 32 mm 28 x 30 mm 32     36 mm
Betrouwbaarheid Ø  99% Ø  99% Ø  99%
Wanneer betrouwbaar na plaatsing 7 dagen na plaatsing 7 dagen na plaatsing Gelijk betrouwbaar

 

Bij een spiraaltje is het niet mogelijk om je menstruatie te regelen. Na plaatsing kan je de eerste 3-6 maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Ook kan je cyclus van slag zijn.

 

De T-safe wordt het meeste geplaatst bij vrouwen die geen hormonale anticonceptie meer willen gebruiken. De mirena wordt het meest geplaatst bij vrouwen die een mindere menstruatie willen en geen last hebben van hormonen.

 

Belangrijke adviezen vóór de plaatsing!

 

SOA-test                     

Het is belangrijk om voor de plaatsing van een spiraaltje, er zeker van te zijn dat je geen SOA (seksueel overdraagbare aandoening; geslachtziekte) hebt. Tijdens je zwangerschap wordt er getest op HIV en Lues/syfilis, er wordt NIET getest op andere geslachtsziekten. Geslachtsziekten als chlamydia, gonorroe en trichomonas kunnen alleen getest worden met een vaginale kweek. Soa-zelftesten die je zelf doet en waarop je zelf de uitslag direct ziet, zijn NIET betrouwbaar. Testen die je thuis af kunt nemen en opgestuurd worden naar een laboratorium zijn WEL betrouwbaar, dit kan bijvoorbeeld via www.soapoli-online.nl of www.saltrodirectlab.nl en kosten rond de €50,-.

De test kan ook door de huisarts worden afgenomen. De test moet minimaal 1,5 week van tevoren worden gedaan, zodat je de uitslag op tijd binnen hebt.

Als je er zeker van bent dat je geen geslachtziekte hebt, is het niet verplicht om te testen.

 

Pijnstillers

Het plaatsen van een spiraaltje kan pijnlijk zijn. Echter als je al een keer bevallen bent, staat jouw baarmoedermond vaak nog een beetje open. Dit zorgt dat de plaatsing vaak makkelijk gaat. Indien gewenst kun je een uur voor de spiraalplaatsing 1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen innemen. Deze medicatie mag ook genomen worden als je nog borstvoeding geeft.

Na de spiraalplaatsing kun je wat bloedverlies hebben en heftige menstruatiekrampen. Ook dan mag je pijnstillers gebruiken. Als je borstvoeding geeft, kan dit soms leiden tot wat meer krampen.

 

De procedure

Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt en kan het spiraal in de baarmoeder worden geplaatst. Voor het plaatsen meten we de baarmoeder op. Het plaatsen van de spiraal zelf duurt nog geen minuut. Na het plaatsen controleren wij met de inwendige echo of het spiraaltje juist is geplaatst. Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een controle 6 weken na plaatsing.

 

Kosten

Voor het plaatsen van het spiraal bij de verloskundige vragen wij in 2020 een bijdrage van  64,66. Deze kosten dienen wij meestal zelf in bij jouw zorgverzekeraar. Bijna alle verzekeraars vergoeden het plaatsen van het spiraaltje door de verloskundige, echter bij sommige verzekeraars (CZ/Ditzo) moet jij zelf de factuur indienen en aan ons overmaken. De factuur krijg je dan mee na de plaatsing. Bij een enkele zorgverzekeraar wordt het plaatsen van het spiraal helemaal NIET vergoed. Dan betaal je aan ons zelf de kosten voor de plaatsing (De Amersfoortse/Stad Holland/DSW). Wil je 100% zeker weten of de plaatsing wordt vergoed? Neem dan voor het plaatsen contact op met je zorgverzekeraar.

 

De kosten van het spiraaltje zelf staan in de tabel op de eerste pagina. Deze worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering meestal wel.

 

Mocht je vragen hebben, neem contact op met Kelly Peerdeman via info@dekoggemeer.nl.

Verloskundigenpraktijk De Koggemeer

Spierdijkerweg 119 A
1641 LW Spierdijk
Telefonisch spreekuur 0229-563 525, optie 2
Dienst/Spoedtelefoon  0229-563 525, optie 1
Fax 0229-563 123
E-mail info@dekoggemeer.nl
Website www.dekoggemeer.nl