Coronavirus en onze praktijk

Beste zwangeren en partners,

De Corona maatregelen zijn vervallen.

Wij vragen jullie wel om regelmatig je handen te blijven wassen en thuis te blijven bij klachten die kunnen wijzen op Corona en bij een positieve (zelf)test.

Test jezelf laagdrempelig bij klachten.

Heb je vragen, of heb je een positieve test? Neem contact op met de verloskundige via 0229-563525. Dan kijken wij gezamenlijk hoe wij jullie de beste zorg kunnen geven.

 

Vaccinatie:

Een werkgroep samengesteld uit gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en het RIVM geeft het advies aan zwangere vrouwen, stellen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven om zich te laten vaccineren.

Als zwangere kun je je op elk moment in de zwangerschap laten vaccineren.

Uit onderzoek bij 90.000 zwangeren in de VS die gevaccineerd zijn met het Moderna en Pfizer vaccin (mRNA vaccins) zijn er geen duidelijke bijwerkingen gevonden.

Het advies is de vaccinatie te laten doen met het Moderna vaccin of het Pfizer-BioNtech vaccin.

Als je als zwangere vrouw een ernstige medische aandoening hebt (hartziekte, ziekte met ernstig verminderde weerstand, diabetes, luchtweg/longziekte waarvoor onder behandeling van een longarts, HIV, nierziekte, leverziekte  of bij ernstig overgewicht- BMI groter of gelijk aan 40) adviseert de werkgroep met nadruk je te laten vaccineren.

Zie voor meer informatie deze keuzehulp: https://www.knov.nl/serve/file/knov.nl/knov_downloads/3875/file/Informatiekaart_wel_of_geen_prik_tegen_corona_tijdens_de_zwangerschap.pdf

 

Algemeen:

De reguliere voorzorgsmaatregelen zijn: Je handen regelmatig wassen en je laten testen bij klachten.

Blijf bij Covid-19 klachten (temperatuur boven de 37,5 graden, verkouden, hoesten, niezen, keelpijn, hoofdpijn, smaak- en of reukverlies) thuis en doe een zelftest of laat je testen bij klachten via rijksoverheid-testen op corona

Bel ons spoednummer of mail ons zodat wij een passende oplossing kunnen zoeken.

Download je ZwangerApp zodat jij altijd je meest up-to-date zwangerschapscontroles digitaal op je telefoon bij je hebt.

Wil je meer informatie over zwangerschap en het Corona-virus kijk dan op de.verloskundige.nl en op de site van het RIVM.

Er is een richtlijn van het RIVM over zwangerschap werk en Covid-19

 

Spreekuur:

Familie of een vriendin mogen weer mee naar het spreekuur.

Het advies blijft om zoveel mogelijk alleen te komen.

Op het spreekuur en in de wachtkamer kun je je handen ontsmetten als je dat wilt.

Als het erg druk is in de wachtkamer wacht dan zo nodig nog even buiten of in de auto.

Het eerste gesprek, de intake, kan op de praktijk plaatsvinden. Het mag ook telefonisch als jullie dat prettig vinden. De vervolg controles zullen, in overleg met jullie, volgens het reguliere schema plaatsvinden.

Het hartjesspreekuur is weer gestart.

De voorlichtingsavonden worden weer gegeven in de Schakel. Jullie kunnen informatie over de voorlichtingsavonden vinden op de homepage van onze website onder het tegeltje ‘Voorlichtingsavonden’. Daar staat ook nog het filmpje van de voorlichtingsavond.

Voor de bloedafnames moet er nog steeds een afspraak gemaakt worden op : dcwf.nl

 

Ziekenhuis:

Bij binnenkomst in het ziekenhuis kun je je handen desinfecteren. Er hoeft geen mondkapje meer gedragen te worden.

Voor een controle bij de gynaecoloog of op de verlosafdeling mag er met jou als zwangere vrouw een extra persoon meekomen.

Tijdens de bevalling mogen er naast de zorgverleners twee extra personen aanwezig zijn bij je bevalling.

Er mogen per bezoekmoment maximaal twee bezoekers langskomen (de partner geldt als een bezoeker).

 

Bevalling:

Er is vrije keus in de plaats waar jullie willen bevallen.

Als je in het ziekenhuis bevalt is er op de verloskamers voor de bevallende vrouw geen mondkapjes plicht.

Er mogen in het Dijklanderziekenhuis tijdens de bevalling naast ons als zorgverleners (verloskundige en kraamverzorgster of verpleegkundige) nog twee begeleiders mee; dus naast de partner mag er nog een ander persoon aanwezig zijn.

Een doula of geboortefotograaf zou dus naast je partner aanwezig kunnen zijn.

Tijdens een thuisbevalling zijn jullie vrij in het aantal personen wat jullie bij de bevalling aanwezig willen hebben.

 

Kraamtijd:

Wij komen in de kraamweek drie keer bij jullie thuis voor een kraamvisite; op dag 2,4 en 8. En op dag 6 maken wij een afspraak voor een telefonische controle.

De hielprik en de gehoorscreening vind normaal plaats rond dag 5 tot 7 in de kraamweek.

De nacontrole 6 weken na de bevalling vindt bij ons op de praktijk plaats. Mochten jullie het prettiger vinden dan kan deze ook telefonisch plaatsvinden.

 

Aangifte:

De aangifte na de geboorte wordt digitaal gedaan in de gemeente waarin de baby is geboren. Je krijgt van ons digitaal een geboorteverklaring.

 

 

Voor eenvoudige informatie over het Corona-virus in het Nederlands, Pools, Arabisch, Tigrinya, Somalisch, Spaans, Engels, Frans, Parsi, Chinees, Papiaments en Turks: coronavirus-Pharos