Coronavirus en onze praktijk

Beste zwangeren en partners. Ten aanzien van het beleid rond Corona volgen wij de adviezen van onze beroepsvereniging voor verloskundigen en de Rijksoverheid.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/04/13/routekaart-coronamaatregelen

De basis maatregelen zijn: zoveel mogelijk 1,5 meter handhaven, thuis blijven en testen bij klachten, goed handen wassen en op het spreekuur en tijdens de bevalling (niet de barende zelf) is het fijn als er een mondkapje gedragen wordt.

Er is een advies over vaccineren van zwangeren tegen Corona.

Mochten jullie tegen dingen aanlopen, geef dat bij ons aan. Dan kijken wij gezamenlijk hoe wij jullie de beste zorg kunnen geven.

 

Vaccinatie:

Er is dit jaar een werkgroep samengesteld bestaande uitĀ  gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en het RIVM om een advies te geven ten aanzien van vaccinatie van zwangere vrouwen, stellen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven.

Uit onderzoek bij 90.000 zwangeren in de VS die gevaccineerd zijn met het Moderna en Pfizer vaccin (mRNA vaccins) zijn er geen duidelijke bijwerkingen gevonden.

Het advies is om je te laten vaccineren als je een oproept krijgt in het kader van de landelijke vaccinatiestrategie. Dus als gezonde zwangere vrouw, als je zwanger wilt worden en als je als borstvoeding geeft kun je je laten vaccineren. Je krijgt niet apart een oproep. Als je je wilt laten vaccineren kan dat op elk moment in de zwangerschap.

Het advies is de vaccinatie te laten doen met het Moderna vaccin of het Pfizer-BioNtech vaccin.

Als je als zwangere vrouw een ernstige medische aandoening hebt ( hartziekte, ziekte met ernstig verminderde weerstand, diabetes, luchtweg/longziekte waarvoor onder behandeling van een longarts, HIV, nierziekte, leverziekteĀ  of bij ernstig overgewicht- BMI groter of gelijk aan 40) adviseert de werkgroep met nadruk je te laten vaccineren als je een oproep krijgt.

Zie voor meer informatie deze keuzehulp: https://www.knov.nl/serve/file/knov.nl/knov_downloads/3875/file/Informatiekaart_wel_of_geen_prik_tegen_corona_tijdens_de_zwangerschap.pdf

 

Algemeen:

De reguliere voorzorgsmaatregelen zijn: Je handen regelmatig wassen, afstand houden en je laten testen bij klachten.

Blijf bij Covid-19 klachten (temperatuur boven de 37,5 graden, verkouden, hoesten, niezen, keelpijn, hoofdpijn, smaak- en of reukverlies) thuis.

Ook als er iemand in het gezin is met Covid-19 of met Covid-19 klachten blijf je thuis.

Bel ons spoednummer of mail ons zodat wij een passende oplossing kunnen zoeken.

Laat je testen bij klachten, rijksoverheid-testen op corona

Download je Zwangerapp zodat jij altijd je meest up-to-date zwangerschapscontroles digitaal op je telefoon bij je hebt.

Wil je meer informatie over zwangerschap en het Corona-virus kijk dan op de.verloskundige.nl en op de site van het RIVM.

Er is een richtlijn van het RIVM over zwangerschap werk en Covid-19

 

Spreekuur:

Een mondkapje op de spreekuurcontroles is weer verplicht.

Vanuit een huishouden mogen twee personen extra mee naar het spreekuur: dus bijvoorbeeld twee kinderen mee of je partner en een kind.

Het advies blijft om zoveel mogelijk alleen te komen.

Als je iemand wilt meenemen van een ander huishouden komt deze persoon als enige mee.

Op het spreekuur en in de wachtkamer kun je je handen ontsmetten.

We proberen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Dat gaat natuurlijk niet bij het uitwendig onderzoek, bloeddruk meten en bij bloedafname.

In de wachtkamer geldt ook 1,5 meter afstand, wacht zo nodig nog even buiten of in de auto als het druk is in de wachtkamer.

Het eerste gesprek, de intake, zal naar keuze telefonisch of op de praktijk plaatsvinden.

Het controle schema in de rest van de zwangerschap zal mogelijk nog aangepast zijn. De ingeplande controles gaan in overleg met jullie.

Het inloopspreekuur ( hartjesspreekuur) komt nog steeds te vervallen.

De voorlichtingsavonden worden nog steeds gedaan via een digitale link met een vooraf opgenomen filmpje. We sturen jullie deze rond 30 weken toe.

De 22 weken prik via de GGD, zie ggdhollandsnoorden.nl en de NIPT en bloedafnames waarvoor je van ons een lab formulier hebt gekregen gaan gewoon door.

Voor de bloedafnames zullen jullie een afspraak moeten maken : dcwf.nl

 

Ziekenhuis:

Er is een mondkapjes plicht in het ziekenhuis. Deze zelf meenemen. Het dragen van een mondkapje geldt vanaf de entree, in de gangen, op de poli’s en de wachtruimtes. Op de verloskamer hoeft de bevallende vrouw geen kapje te dragen.

Voor een controle bij de gynaecoloog of op de verlosafdeling moet je als zwangere vrouw alleen komen. .

 

 

Bevalling:

Er is vrije keus in de plaats waar jullie willen bevallen.

Als je in het ziekenhuis bevalt is er op de verloskamers voor de bevallende vrouw geen mondkapjes plicht.

Er mogen in het Dijklanderziekenhuis tijdens de bevalling naast ons als zorgverleners (verloskundige en kraamverzorgster) nog twee begeleiders mee; dus naast de partner mag er nog een ander persoon aanwezig zijn.

Een doula of geboortefotograaf zou dus naast je partner aanwezig kunnen zijn. Wel moet de 1,5 meter afstand te handhaven zijn.

Tijdens een thuisbevalling mogen ook weer naast de barende en ons nog twee personen aanwezig zijn. Ook hier geldt dat de 1,5 meter afstand te handhaven moet zijn. Overleg met ons.

Wij dragen een mondkapje. En een schort en handschoenen en mogelijk een bril als dat nodig is en proberen zo mogelijk wat afstand te houden.

 

Kraamtijd:

Wij komen in de kraamweek drie keer bij jullie thuis voor een kraamvisite; op dag 2,4 en 8. En op dag 6 maken wij een afspraak voor een telefonische controle.

Wij houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.

De hielprik en de gehoorscreening vind normaal plaats rond dag 5 tot 7 in de kraamweek.

 

De nacontrole 6 weken na de bevalling vindt bij ons op de praktijk plaats. Mochten jullie het prettiger vinden dan kan deze ook telefonisch plaatsvinden.

 

Aangifte:

De aangifte na de geboorte wordt digitaal gedaan in de gemeente waarin de baby is geboren. Je krijgt van ons digitaal een geboorteverklaring.

 

 

Voor eenvoudige informatie over het Corona-virus in het Nederlands, Pools, Arabisch, Tigrinya, Somalisch, Spaans, Engels, Frans, Parsi, Chinees, Papiaments en Turks: coronavirus-Pharos