Coronavirus en onze praktijk

Beste zwangeren en partners. Sinds 14 december is Nederland weer in lockdown en daar is de avondklok per 23 januari bij gekomen. Wij begrijpen dat het een moeilijk tijd zo is voor jullie zwangeren en kraamvrouwen. Geef bij ons goed aan als jullie tegen dingen aanlopen, dan kijken wij gezamenlijk hoe wij jullie de beste zorg kunnen geven.

AVONDKLOK:

Vanaf 23 januari is de avondklok ingegaan. Dit betekent dat je tussen 21:00 en 04:30 niet zonder geldige reden de straat op mag tot en met  in ieder geval 10 februari. De verloskundige zorg gaat uiteraard tijdens deze uren gewoon door! Wel is het voor jullie noodzakelijk om een verklaring te downloaden via www.rijksoverheid.nl/avondklok, deze in te vullen en samen met je identiteitsbewijs en zwangerschapsverklaring mee te nemen als je onderweg moet voor de bevalling of een andere (spoed)controle tijdens de uren van de avondklok. Partners hebben een eigen uitgeprinte verklaring nodig!

Ook is het goed om na te denken over de oppas voor eventuele andere kinderen tijdens de uren van de avondklok. Het is nodig dat hij of zij ook zo’n verklaring klaar heeft liggen. Deze persoon wordt gezien als mantelzorger.

Mochten er vragen zijn, neem contact met ons op!

 

Algemeen:

Blijf bij Covid-19 klachten (temperatuur boven de 37,5 graden, verkouden, hoesten, niezen, keelpijn, hoofdpijn, smaak- en of reukverlies) thuis.

Ook als er iemand in het gezin is met Covid-19 of met Covid-19 klachten blijf je thuis.

Bel ons spoednummer of mail ons zodat wij een passende oplossing kunnen zoeken.

Laat je testen bij klachten, rijksoverheid-testen op corona

Download je Zwangerapp zodat jij altijd je meest up-to-date zwangerschapscontroles digitaal op je telefoon bij je hebt.

Wil je meer informatie over zwangerschap en het Corona-virus kijk dan op de.verloskundige.nl en op de site van het RIVM.

Er is een richtlijn van het RIVM over zwangerschap werk en Covid-19

 

Spreekuur:

Graag een mondkapje op naar de spreekuurcontroles.

De partners mogen mee naar het spreekuur. Overweeg of zij kunnen thuis blijven. De partners  moeten een mondkapje op. Kinderen of andere familieleden mogen niet meekomen naar het spreekuur.

Op het spreekuur en in de wachtkamer kun je je handen ontsmetten.

We proberen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Dat gaat natuurlijk niet bij het uitwendig onderzoek, bloeddruk meten en bij bloedafname. We zullen de consulten wat korter houden.

In de wachtkamer geldt ook 1,5 meter afstand, wacht zo nodig nog even buiten of in de auto.

Het eerste gesprek, de intake, zal zoveel mogelijk telefonisch plaatsvinden. De vroege echo gaat gewoon door.

Het controle schema in de rest van de zwangerschap zal mogelijk iets verminderd en aangepast worden. Het moet medisch verantwoordelijk blijven.

Het inloopspreekuur komt nog steeds te vervallen.

 

De 22 weken prik via de GGD, zie ggdhollandsnoorden.nl en de NIPT en bloedafnames waarvoor je van ons een lab formulier hebt gekregen gaan gewoon door. Zie voor open prikpunten: dcwf.nl

 

Ziekenhuis:

Er is een mondkapjes plicht in het ziekenhuis. Deze zelf meenemen. Het dragen van een mondkapje geldt vanaf de entree, in de gangen, op de poli’s en de wachtruimtes. Op de verloskamer hoeft de bevallende vrouw geen kapje te dragen.

Voor een controle bij de gynaecoloog of op de verlosafdeling moet je als zwangere vrouw alleen komen. .

 

Bevalling:

Er is vrije keus in de plaats waar jullie willen bevallen.

Als je in het ziekenhuis bevalt is er op de verloskamers voor de bevallende vrouw geen mondkapjes plicht.

Er mag in het Dijklanderziekenhuis tijdens de bevalling naast ons als verloskundigen en de kraamverzorgster maar 1 begeleider mee: dus je partner of een ander persoon naar keuze.

Een doula of geboortefotograaf kan dus niet aanwezig zijn.

Tijdens een thuisbevalling kan er ook maar 1 persoon aanwezig zijn: dus je partner of een ander persoon naar keuze.

Wij dragen een mondkapje, een schort en handschoenen als dat nodig is en proberen in ieder geval van de partner meer dan 1,5 meter afstand te houden.

 

Kraamtijd:

Wij komen in de kraamweek 2 keer bij jullie thuis voor een kraamvisite, 1 tot 2 keer in de kraamtijd maken wij een afspraak voor een telefonische controle met jou of de kraamverzorgster.

In de kraamtijd wordt weer geadviseerd geen visite te ontvangen als de kraamverzorgster of wij aanwezig zijn.

Wij zullen een mondkapje dragen en zoveel mogelijk afstand bewaren.

De hielprik en de gehoorscreening vind normaal plaats rond dag 5 tot 7 in de kraamweek.

 

Aangifte:

De aangifte na de geboorte wordt digitaal gedaan in de gemeente waarin de baby is geboren. Je krijgt van ons digitaal een geboorteverklaring.

 

 

Voor eenvoudige informatie over het Corona-virus in het Nederlands, Pools, Arabisch, Tigrinya, Somalisch, Spaans, Engels, Frans, Parsi, Chinees, Papiaments en Turks: coronavirus-Pharos