Coronavirus en onze praktijk

Beste zwangeren en partners. De overheid is vanaf 26 april begonnen met het heropenen van de maatschappij na de lockdown: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/04/13/routekaart-coronamaatregelen

Een belangrijke stap was het afschaffen van de avondklok. De basis maatregelen blijven nog gelden. Wanneer alle maatregelen zijn opgeheven is nog onduidelijk.

Bij ons verandert er nog niet veel qua praktische invulling van de zorg. Wel is er een advies gekomen ten aanzien van vaccineren van zwangeren.

Mochten jullie tegen dingen aanlopen, geef dat bij ons aan. Dan kijken wij gezamenlijk hoe wij jullie de beste zorg kunnen geven.

 

Vaccinatie:

Er is dit jaar een werkgroep samengesteld bestaande uit  gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en het RIVM om een advies te geven ten aanzien van vaccinatie van zwangere vrouwen, stellen die zwanger willen worden en vrouwen die borstvoeding geven.

Uit onderzoek bij 90.000 zwangeren in de VS die gevaccineerd zijn met het Moderna en Pfizer vaccin (mRNA vaccins) zijn er geen duidelijke bijwerkingen gevonden.

Het advies is om je te laten vaccineren als je een oproept krijgt in het kader van de landelijke vaccinatiestrategie. Dus als gezonde zwangere vrouw, als je zwanger wilt worden en als je als borstvoeding geeft kun je je laten vaccineren. Je krijgt niet apart een oproep.

Het advies is de vaccinatie te laten doen met het Moderna vaccin of het Pfizer-BioNtech vaccin.

Als je als zwangere vrouw een ernstige medische aandoening hebt ( hartziekte, ziekte met ernstig verminderde weerstand, diabetes, luchtweg/longziekte waarvoor onder behandeling van een longarts, HIV, nierziekte, leverziekte  of bij ernstig overgewicht- BMI groter of gelijk aan 40) adviseert de werkgroep met nadruk je te laten vaccineren als je een oproep krijgt.

 

Algemeen:

De reguliere voorzorgsmaatregelen zijn: Je handen regelmatig wassen, afstand houden en een mondkapje dragen.

Blijf bij Covid-19 klachten (temperatuur boven de 37,5 graden, verkouden, hoesten, niezen, keelpijn, hoofdpijn, smaak- en of reukverlies) thuis.

Ook als er iemand in het gezin is met Covid-19 of met Covid-19 klachten blijf je thuis.

Bel ons spoednummer of mail ons zodat wij een passende oplossing kunnen zoeken.

Laat je testen bij klachten, rijksoverheid-testen op corona

Download je Zwangerapp zodat jij altijd je meest up-to-date zwangerschapscontroles digitaal op je telefoon bij je hebt.

Wil je meer informatie over zwangerschap en het Corona-virus kijk dan op de.verloskundige.nl en op de site van het RIVM.

Er is een richtlijn van het RIVM over zwangerschap werk en Covid-19

 

Spreekuur:

Graag een mondkapje op naar de spreekuurcontroles.

De partners mogen mee naar het spreekuur. Overweeg of zij kunnen thuis blijven. De partners  moeten een mondkapje op. Kinderen of andere familieleden mogen niet meekomen naar het spreekuur.

Op het spreekuur en in de wachtkamer kun je je handen ontsmetten.

We proberen zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Dat gaat natuurlijk niet bij het uitwendig onderzoek, bloeddruk meten en bij bloedafname. We zullen de consulten wat korter houden.

In de wachtkamer geldt ook 1,5 meter afstand, wacht zo nodig nog even buiten of in de auto.

Het eerste gesprek, de intake, zal zoveel mogelijk telefonisch plaatsvinden. De vroege echo gaat gewoon door.

Het controle schema in de rest van de zwangerschap zal mogelijk iets verminderd en aangepast worden. Het moet medisch verantwoordelijk blijven.

Het inloopspreekuur komt nog steeds te vervallen.

 

De 22 weken prik via de GGD, zie ggdhollandsnoorden.nl en de NIPT en bloedafnames waarvoor je van ons een lab formulier hebt gekregen gaan gewoon door.

Zie voor de nieuwe afspraken rond de prikpunten: dcwf.nl

 

Ziekenhuis:

Er is een mondkapjes plicht in het ziekenhuis. Deze zelf meenemen. Het dragen van een mondkapje geldt vanaf de entree, in de gangen, op de poli’s en de wachtruimtes. Op de verloskamer hoeft de bevallende vrouw geen kapje te dragen.

Voor een controle bij de gynaecoloog of op de verlosafdeling moet je als zwangere vrouw alleen komen. .

 

Bevalling:

Er is vrije keus in de plaats waar jullie willen bevallen.

Als je in het ziekenhuis bevalt is er op de verloskamers voor de bevallende vrouw geen mondkapjes plicht.

Er mag in het Dijklanderziekenhuis tijdens de bevalling naast ons als verloskundigen en de kraamverzorgster maar een begeleider mee: dus je partner of een ander persoon naar keuze.

Een doula of geboortefotograaf kan dus niet aanwezig zijn.

Tijdens een thuisbevalling is het advies een persoon aanwezig te laten zijn: dus je partner of een ander persoon naar keuze. Mocht je heel graag willen dat er nog een persoon aanwezig is tijdens je bevalling: wij staan open voor overleg daarover.

Wij dragen een mondkapje. En een schort en handschoenen en mogelijk een bril als dat nodig is en proberen in ieder geval van je partner wat afstand te houden.

 

Kraamtijd:

Wij komen in de kraamweek 2 keer bij jullie thuis voor een kraamvisite,  2 keer in de kraamtijd maken wij een afspraak voor een telefonische controle met jou of de kraamverzorgster.

In de kraamtijd wordt geadviseerd geen visite te ontvangen als de kraamverzorgster of wij aanwezig zijn.

Wij zullen een mondkapje dragen en zoveel mogelijk afstand bewaren.

De hielprik en de gehoorscreening vind normaal plaats rond dag 5 tot 7 in de kraamweek.

 

Aangifte:

De aangifte na de geboorte wordt digitaal gedaan in de gemeente waarin de baby is geboren. Je krijgt van ons digitaal een geboorteverklaring.

 

 

Voor eenvoudige informatie over het Corona-virus in het Nederlands, Pools, Arabisch, Tigrinya, Somalisch, Spaans, Engels, Frans, Parsi, Chinees, Papiaments en Turks: coronavirus-Pharos