knov

 

Wanneer bel je ons?

Wanneer bel je ons?

1. Als je bevalling voor de 37 weken begint.

Normaal begint de bevalling tussen de 37 en 42 weken zwangerschapduur. Begint de bevalling voor de 37 weken dan is het kindje nog niet helemaal rijp en moet de bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog plaatsvinden. Heb je weeën of breken de vliezen voor de 37 weken dan moet je ons bellen.

2. Als je weeën hebt

Als het de bevalling van je eerste kindje is, moet je bellen als de weeën een uur lang om de 3 à 4 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden.

Als het je tweede of volgende kindje is, moet je bellen als de weeën met regelmaat om de 5 minuten komen.

Je belt ook :

  • Als je behoefte aan begeleiding hebt tijdens de weeën
  • Indien de weeën opeens heel vaak komen en heel hevig zijn
  • Als de vliezen tijdens de weeën breken
  • Bij drukgevoel tijdens de weeën
  • Bij helder rood bloedverlies tijdens de weeën

3. Als je vliezen gebroken zijn

Vruchtwater ziet er meestal helder, wittig of rozig uit, soms met witte vlokjes en ruikt zoet. Dit ter onderscheiding van urine, die meestal gelig ziet en scherp ruikt. Aflopend vruchtwater kun je niet ophouden.

Overdag
Als je vliezen zijn gebroken, ook als je geen weeën hebt, bel je de verloskundige. Probeer wat vruchtwater op te vangen ( bijvoorbeeld in de ondersteek) of bewaar het verbandje.

Als het hoofdje niet goed is ingedaald ga je liggen en bel je ons.

’s Nachts
Als ’s avonds of ’s nachts de vliezen breken en het vruchtwater is helder en bij de laatste zwangerschapscontrole was het hoofdje ingedaald en je hebt geen weeën dan kun je rustig verder slapen, maar wel ’s ochtends de verloskundige bellen.

Direct bellen indien:

  • Het vruchtwater geel/groen/bruin ziet
  • Het hoofdje van de baby niet in het bekken is ingedaald.

4. Als je helderrood bloedverlies hebt

Bij helderrood bloedverlies, een maandverbandje vol, altijd bellen. Bij slijmerig bloedverlies of bloederig slijmverlies, wat “tekenen” wordt genoemd, hoef je niet te bellen. Dit geeft aan dat de baarmoedermond aan het rijpen is. De bevalling kan dezelfde dag beginnen, maar ook nog enige tijd op zich laten wachten.