knov

 

Controles

Controles

 

Vroege echo

Op de praktijk in Spierdijk maken wij een vroege echo, rond 8 wkn zwangerschap. Rond deze termijn kunnen wij zien of er sprake is van een vitale zwangerschap. Neem hiervoor je verzekeringsbewijs mee.

 

Eerste controle

Neem naar de eerste controle het volgende mee:

  1. je verzekeringsbewijs
  2. je identiteitsbewijs
  3. gegevens van vorige zwangerschappen en bevallingen
  4. gegevens van medicijnen die je eventueel gebruikt ( neem zonodig de doosjes mee)

De eerste controle duurt ongeveer 1 uur.

Wij gaan met jou in gesprek over je gezondheid, je werk, eventueel medicijngebruik, vorige zwangerschappen en bevallingen en over het voor komen van erfelijke ziekten en/of aangeboren afwijkingen binnen de familie van jou en je partner.

En er zal, indien gewenst, gesproken worden over de verschillende vormen van prenatale screening (onderzoek naar mogelijke afwijkingen bij de baby). Om je hier op voor te bereiden adviseren wij je om de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl te bekijken

Tijdens de eerste controle wordt er ook aandacht besteed aan een gezonde leefwijze en voeding. Wij meten je bloeddruk op. En vragen je naar je lengte en gewicht.

Het hartje kunnen wij voor een zwangerschapsduur van 11-12 weken nog niet laten horen.

En natuurlijk is er ook ruimte voor jou om je vragen te stellen.

Aan het eind van de controle krijg je van ons een formulier mee om bloed te laten prikken bij een van de prikpunten:  we laten je bloedgroep  bepalen, je bloedsuikerspiegel, het ijzergehalte in je bloed en we testen op een aantal infectieziekten.

 

Wij zullen je huisarts schriftelijk van je zwangerschap op de hoogte stellen

 

.

 

 

.

Vervolg controles

Je zult in het totaal zo’n 10 keer bij ons op controle komen.

In het begin van de zwangerschap zijn de periodes tussen de controles groter. Naarmate de zwangerschap vordert zul je vaker bij ons langs komen.

De controles duren ongeveer 15 minuten: Wij zullen onder meer de groei van je baarmoeder en het kindje beoordelen en het hartje beluisteren. Vanaf 28-32 weken kunnen wij de ligging van je baby bepalen en vanaf 36 weken wordt ook elke controle de indaling van het hoofdje van de baby in je bekken bepaald. Je bloeddruk wordt iedere controle gemeten en zonodig zullen wij, als je bloedruk of klachten daartoe aanleiding geven, ook je urine contoleren op eiwitten. Urine hoef je niet standaard mee te nemen, alleen als wij je dat een vorige controle gevraagd hebben.

Tijdens de eerste controle en rond de 30-ste zwangerschapsweek wordt je ijzergehalte bepaald. Als het nodig is wordt het ijzergehalte vaker bepaald.

Rond 33 weken gaan wij met jullie de aanstaande bevalling doorspreken.

Mocht extra medische controle noodzakelijk zijn dan zullen wij je doorverwijzen naar de huisarts of de gynaecoloog. Als wij je doorverwijzen naar de gynaecoloog zal dat in principe een gynaecoloog zijn van het Dijklanderziekenhuis ( vroegere Westfries Gasthuis) in Hoorn.

Tijdens alle controles is er gelegenheid voor het stellen van vragen en het bespreken van zwangerschapsklachten. Voor jezelf is het handig om deze vragen van te voren op te schrijven en mee te nemen.

Klachten

Mocht je niet tevreden zijn over de zorg, blijf daar niet mee rondlopen maar meldt het ons. Wij staan open voor opmerkingen en zijn van mening dat alles bespreekbaar moet zijn.

Verder verwijzen we jullie naar de klachtencommissie (zie hiervoor ook het schrijven hierover ingelijst in de wachtruimte in Spierdijk).