knov

 

Borstvoeding / Flesvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is voor zuigelingen de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte voeding. Moedermelk is precies aangepast aan de behoefte van jouw baby. Zuigelingen die met de borst gevoed worden, krijgen onder andere bescherming van antistoffen, eiwitten en immuuncellen in de moedermelk. Bij kinderen met een erfelijke aanleg voor allergische aandoeningen heeft borstvoeding een beschermende werking. En als ze toch voorkomen zijn de klachten minder ernstig. In zekere mate beschermt het op latere leeftijd tegen hart- en vaatziekten, suikerziekte en overgewicht.

Het geven van borstvoeding heeft ook voor de moeder voordelen. Geef je minimaal zes maanden borstvoeding, dan heb je een verminderde kans op bepaalde vormen van kanker, botontkalking en je bent (meestal) sneller op je oude gewicht. Ook zorgt het geven van borstvoeding ervoor dat je minder bloed verliest na de geboorte.

Bovendien is moedermelk altijd beschikbaar, heeft het de juiste samenstelling en exact de juiste temperatuur.

Aanleggen

Een gezonde baby geeft zelf signalen dat hij wil drinken, zoals smakken, mondbewegingen, kreetjes, sabbelen op de knuistjes. Een baby drinkt eigenlijk alleen maar als hij het zelf wil. Kijk dus goed naar je baby. Dan leer je hem snel en goed kennen en andersom natuurlijk.

Om de borstvoeding goed op gang te brengen is het belangrijk dat je jouw baby goed en regelmatig aanlegt. Borstvoeding geven is dus een spel tussen vraag en aanbod. Dus: hoe vaker de baby de borst leeg drinkt, hoe meer melk er wordt aangemaakt.

Een gezonde baby geeft zelf goed aan hoeveel hij nodig heeft. Dit proces wordt gecontroleerd door de conditie van de baby, het aantal plas- en poepluiers en het gewicht te bekijken. Het aantal voedingen per etmaal kan worden overgelaten aan de behoefte van de baby, maar moet in de eerste weken minimaal rond de acht en twaalf liggen.

In de eerste weken is de tijd tussen twee voedingen overdag nooit meer dan drie uur, tijdens de nacht niet meer dan vier of vijf. Als ouders leer je je baby kennen en te vertrouwen op je gevoel.

Bewaren en opwarmen van moedermelk

Een paar belangrijke aandachtspunten zijn:

• Werk hygiënisch: handen wassen voor het kolven

• Flesjes achter in de koelkast zetten; niet in de deur i.v.m. temperatuurschommelingen

• Binnen 24 uur invriezen, liefst in aparte lade in de vriezer

• Vries geen grote hoeveelheden tegelijk in. Eenmaal ontdooide moedermelk kan je niet meer invriezen.

• Moedermelk kan in een goede vriezer 3-6 maanden bewaard worden.

http://www.borstvoeding.com/files/bv_bewaarschema.pdf

• Ontdooien onder stromend koud, later warm water of in koelkast

• Borstvoeding nooit ontdooien of opwarmen in de magnetron. Beschermende eiwitten en andere voedingsstoffen gaan verloren als de temperatuur boven de 55 °C komt.

• Bewaren van moedermelk volgens volgend schema:

Houdbaar-heid opgewarmd Kamertemperatuur   (dus niet   eerst Opgewarmd) In koelkast   5 °C In   vriezer*** (-15 °C) In   diepvries (-20 °C)
Verse moedermelk 1 uur 5-10 uur Tot 5 dagen 3 maanden 3-6 maanden
Ontdooide Moedermelk 1 uur 1 uur 24 uur

 

Meer informatie

Voor meer informatie over borstvoeding organiseert de GGD borstvoedings-informatieavonden. Op de posters in de spreek- en wachtkamer staan de data hiervan vermeld.

Ook kunt op een van de volgende intersites kijken:

www.borstvoeding.com

www.lalecheleagua.nl

www.babyvoeden.nl

Flesvoeding

Mocht je om een bepaalde reden geen borstvoeding willen of kunnen geven, dan is flesvoeding natuurlijk een goed alternatief. De kunstvoedingen die in Nederland te koop zijn voldoen allen aan de noodzakelijke eisen. Handig is om voor de bevalling voeding in huis te hebben. Als er sprake is van allergieën in de familie kan er gekozen worden voor hypoallergene voeding. In andere gevallen volstaat de standaard voeding.

Laat je goed adviseren bij het kopen van flessen en spenen. Het lijkt simpel, maar soms duurt het even voor je de juiste fles en/of speen gevonden hebt voor je kindje.

In de loop van de kraamweek wordt hoeveelheid flesvoeding geleidelijk opgehoogd. De hoeveelheid voeding is onder andere afhankelijk van het geboortegewicht van uw kind. De kraamverzorgende zal je na de bevalling ondersteuning geven in het klaarmaken van de voeding en het aanbieden van de fles aan je kindje.

Vitamine K

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Het lichaam maakt in de darmen zelf vitamine K aan, maar bij zuigelingen wordt er nog onvoldoende aangemaakt. In moedermelk zit niet voldoende vitamine K. Om deze regen krijgen alle pasgeborenen vlak na de bevalling wat vitamine K door ons toegediend.

Vanaf de achtste dag is het nodige om vitamine K druppels aan je baby te geven als je borstvoeding geeft. Dit gedurende drie maanden in een dosis van 150 mcg per dag.

In kunstvoeding is vitamine K toegevoegd, flesgevoede baby’s hebben dus geen extra vitamine K nodig.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk om calcium uit de voeding te halen. Dit is nodig voor een goede ontwikkeling van botten en het gebit. Vitamine kan door invloed van zonlicht worden aangemaakt in de huid en via voeding binnen komen.

De dagelijkse voeding en de huid voorzien onvoldoende in de benodigde hoeveelheid vitamine D. Daarom wordt vanaf de achtste dag tot een leeftijd van 4 jaar het advies gegeven om 10mcg vitamine D extra toe te dienen. Dit geld voor zowel borstgevoede kinderen als flesgevoede kinderen.