knov

 

Bloedverlies

Bloedverlies

Bloedverlies in de eerste 12 weken van je zwangerschap en de kans op een miskraam.

Als je plotseling een wat bloed verliest is het logisch dat je daarvan ongerust wordt.
Vaak is het onschuldig, soms kan het ook een eerste teken van een miskraam zijn.
Bloedverlies vroeg in de zwangerschap (voor de 16e week) komt bij 15 tot 20 procent van alle zwangerschappen voor.
Bij de helft van de vrouwen hiervan blijkt er niets aan de hand te zijn. Je hebt dan wat bloedverlies door de innesteling van het vruchtje. Daarnaast kan je baarmoedermond in de zwangerschap bloeden alsof je een ‘bloedneus’ hebt. Het bloeden, duurt dan kort, het stopt vanzelf en het doet geen pijn. Het kan plotseling ontstaan na niezen of hoesten, zwaar tillen, persen bij harde ontlasting en bij vrijen, het kan ook zomaar zonder deze redenen ontstaan. Dit bloedverlies kan geen kwaad voor de zwangerschap.

Bij de andere helft van de vrouwen met bloedverlies treedt er mogelijk wel een miskraam op. Vaak is er dan naast toenemend bloedverlies ook in toenemende mate sprake van buikpijn of pijnlijke krampen.
Er is geen therapie, er zijn geen medicijnen of leefregels, om een dreigende miskraam of een miskraam in gang te stoppen of te voorkomen.
Uiteindelijk heeft iedere vrouw vanaf het moment dat ze weet dat ze zwanger is een kans van 10 tot 15 procent dat het in eerste 16 weken misgaat. Daarna wordt die kans veel kleiner.

Meestal wordt een miskraam veroorzaakt doordat er een fout is opgetreden tijdens de bevruchting van de eicel met de zaadcel. Hierdoor wordt het vruchtje niet goed aangelegd en je lichaam stoot het dan op den duur af.
Als je denkt dat je een miskraam krijgt neem dan contact met ons op via de diensttelefoon. Bewaar dan je maandverband of je onderbroek met bloed of trek de wc niet door zodat wij zonodig de hoeveelheid kunnen beoordelen.

Op de site van de Nederlandse gynaecologen is een informatieve folder over bloedverlies in de eerste maanden te vinden: www.nvog.nl -> patiëntenvoorlichting -> ‘Vaginaal bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap: wel of geen miskraam? ‘

Bloedverlies na 12 weken zwangerschap.

Bij bloedverlies na 12 weken zwangerschap neem je contact met ons op via de diensttelefoon.